Stress: zintuigelijke prikkels en overprikkeling

  We beleven de wereld om ons heen door middel van onze zintuigen. Vooral onze ogen en oren maken overuren momenteel. En er zijn veel emoties die we voelen, mede door de media, die ons veel ‘gezellige uurtjes’ aanbieden in de vorm van emotieprogramma’s of live uitgezonden televisie. Kinderen brengen vaak uren door achter de computer en televisie.

  Maar het zijn vooral alle visuele prikkels die de meeste stress opleveren!

  Kinderen en volwassene nemen de wereld vooral waar via hun ogen! En onze wereld is een beeldcultuur geworden, en vooral: een zap-cultuur. We nemen zoveel waar, dat het een hele opgave is om diepere lagen waar te nemen.

   

  Voor we het weten is er alweer iets nieuws waar we onze zintuigen aan laven en hebben we ons niet eens verdiept in wat we even daarvoor lazen of zagen. We gaan steeds vluchtiger waarnemen. Niet alles dringt nog tot ons door. Dat geldt ook voor kinderen!

  Al die prikkels gaan ergens naar toe. Zie je lichaam maar als een soort vuilnisvat voor al die prikkels. Als jij namelijk niet zelf steeds bewust keuzes maakt wat je wilt zien en wat je doet met wat je ziet, zul je moe en geprikkeld raken. Je lichaam reageert door instinctief een manier te zoeken om een zeker comfort te bewaren. Het gaat vechten of vluchten. Het autonome zenuwstelsel gaat aan het werk en zorgt voor de afgifte van stofjes in de bloedbaan die voor regelrechte stress zorgen. Hartkloppingen, zweethanden, een te snelle ademhaling zorgen voor een oncomfortabel gevoel, en je voelt je vervelend en hebt onbestemde gevoelens.

  Hoog gevoelige mensen hebben eerder kans op deze autonome reactie in hun lichaam, omdat hun zintuigen extra hard werken. Dat komt waarschijnlijk door onze evolutie, maar ook is het mogelijk dat we zo hard werken om de boel onder controle te houden. Je kunt maar beter vooraf weten wat er steeds gaat gebeuren immers? Om er vervolgens voor te kunnen zorgen dat je ‘comfortzone’ gewaarborgd is?

  Gevoelige mensen doen er goed aan hun autonome zenuwstelsel onder controle te krijgen, in plaats van de gebeurtenissen om zich heen. Als ze hun zintuigen kunnen kalmeren, zullen ze steeds bewuster kunnen gaan waarnemen en bewuste keuzes kunnen maken wat hun aandeel kan zijn in deze wereld. Zo zal het gevoel weer met het verstand in evenwicht komen!

  We hopen dat de Energy Switch je kan helpen bij dit proces.

 

 

 

Informatie via Uitgeverij De Liefde, Kanaaldijk 88, 1831 GB  Koedijk. Mail: info@uitgeverijdeliefde.nl